Motori i način upravljanja

Motori koji pokreću garnišne su marke Somfy. Somfy je francuski proizvođač, koji važi za lidera u kućnoj motorizaciji.

Bez obzira da li je garnišna jednostrana ili dvostrana, pravolinijska, lučna ili sa krivinama, motor se može postaviti na dva načina.

Koji god da je način montiranja motora, on se nikad ne vidi!

motor-dole

Motor može stajati, okrenut na dole.

Uvek ga pokriva zavesa –  tako da je potpuno neuočljiv.

motor-gore

Druga opcija –  ako u plafonu postoji spušteni plafon dovoljne visine, motor se može okrenuti prema gore, tako da se uopšte ne vidi!!!

Motorima se može upravljati putem prekidača, daljinskog upravljača, ili uz pomoć naprednog Somfy sistema Tahoma.

Motori kojima se upravlja putem prekidača, su takođe motori koji se koriste u sistemima “pametne” kuće. Ovi motori su apsolutno kompatibilni sa takvim sistemima.

Drugi način upravljanja je putem daljinskog upravljača. Somfy daljinski upravljač mogu biti jednokanalni ili višekanalni, tako da u jednoj prostoriji imate samo jedan daljinski bez obzira na broj motora. Motori sa dalinskom komandom imaju funkciju „touch motion“. To je funkcija aktiviranja motora rukom. Ukoliko Vam daljinska komanda nije pri ruci, dovoljno je da blago povučete rukom zavesu u pravcu u kom želite da se zavesa pokrene. Motor detektuje taj pokret, aktivira se i nastavlja da otvara ili zatvara zavesu, već prema Vašoj želji.

Poslednji način koji mnogi preferiraju, je upravljanje putem aplikacije na mobilnom telefonu ili tabletu. Ovo je omogućeno zahvaljujući Somfy sistemu Tahoma. Ovaj uređaj je kompatibilan i sa drugim sistemima pa je osim telefonom ili kompjuterom, moguće zavesama upravljati glasovnim komandama preko Alexe ili Google asistenta. Tahoma se može koristiti iza pokretanje roletni, kontrolu grejanja, svetla…., pa na taj način iz iste aplikacije, osim zavesa možete kontrolisati i druge uređaje.

Motori se sami zaustavljaju u graničnim položajima – skroz otvoreno ili skroz zatvoreno. Po potrebi ih možete zaustaviti daljinskim ili prekidačem u nekom srednjem položaju.

Motori se napajaju standardnim naponom od 230V.

Ukoliko nemate izvedeno napajanje za motore, to više ne predstavlja problem, jer postoji i motor koji se napaja iz baterije. Kapacitet baterije je takav da se ona sa samo jednim punjenjem može koristiti minimalno dva meseca uz redovnu upotrebnu zavesu  (4 kompletna ciklusa otvaranje-zatvaranje dnevno). Kada se isprazni jednostavno se skine sa motora, postavi na punjač i nakon punjenja, ponovo se koristi minimalno dva meseca.

Motorizovane garnišne mogu pokretati nekoliko tipova zavesa:

talasaste-zavese

Tradicionalne zavese koje se nabiraju. Standardno rastojanje klizača na šini je 10cm, ali po potrebi u zavisnosti od same zavese, to rastojanje može bit i manje.

tradicionalne-zavese

Talasaste zavese (eng. “ripplefold” zavese).

Ukoliko je u pitanju ovaj tip zavese, u garnišni se koriste klizači sa drikerima koji su medjusobno povezani sajlicom. Rastojanje izmedju klizača je zbog toga jednako čitavom dužinom garnišne. Na zavesu se našiva traka sa drikerima. Tu traku mi isporučujemo zajedno sa garnišnom.

Kod ovog tipa zavesa, Glydea garnišna se postavlja pored višekanalne garnišne po kojoj se kreće sama panelna zavesa, i ima pokretačku ulogu. Mi Vam možemo isporučiti kompletan sistem Glydea + panelna višekanalna garnišna.

Garancija na samu garnišnu kao mehanički sistem je 2 godine. Na motor je garancija 5 godina!!!

Na svaki Vaš zahtev, ćemo odgovoriti pravovremeno i kvalitetno.

Za sva pitanja i konsultacije stojimo na raspolaganju.